Bivša natjecateljica iz kulinarskog showa 'Masterchef' Martina Županić shvatila je bi hrana za zajedničke zabave s prijateljima trebala biti ne samo ukusna, već i zanimljiva.
Osmislila je tako 'svijetleću hranu', koja u sebi sadrži zdrave namirnice. Kakvog je izgleda i okusa takva hrana, gastronomski znatiželjnici moći će se uvjeriti na licu mjesta u njenom restoranu koji će uskoro otvoriti u centru Zagreba.
- Ideja je nastala slučajno. Održavala sam partyje s ChevapRollsima, paralelno usavršavala recepture. U jednom trenutku smo zaručnik i ja mislili da bi bilo zanimljivo kada bi postojala hrana koja, dok je konzumirate, svijetli u mraku. Počeli smo raditi istraživanja, pri čemu smo otkrili supstance koje u kombinaciji s namirnicama i UV osvjetljenjem svijetle, pa sam se na to fokusirala, objašnjava mlada poduzetnica.
Efekt ‘svjetleće hrane’ dobiva se kombinacijom zdravih namirnica, njihove tehničke obrade i UV svjetala, ali o pripremi hrane ne žele govoriti, jer, kaže, riječ je o nečemu što se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj. Prisjetila se jedne od prezentacija na kojoj je doživjela oduševljenje ljudi takvom vrstom hrane.
- Lumabites prezentaciju obično držim u mraku te tek na kraju, kad dođe do posluživanja, palimo UV osvjetljenje od kojeg hrana počne svijetliti na opće oduševljenje sudionika. Prije toga sam radila testiranje kroz fokus grupe svojih prijatelja i obitelji, reakcija je uvijek bila jednaka, ljudi nisu mogli vjerovati da nešto može biti toliko fino, a ujedno i spektakularan doživljaj’, kaže Županić.
Uskoro će otvoriti i restoran u centru grada koji je dio drugog, uspješnog, projekta ‘Chevaprolls’.
- Kad sam krenula s idejom Lumabites i ChevapRolls znala sam u kojem smjeru želim ići, ali su mi nedostajale konkretne informacije. Saznala sam za Plavi Ured – poduzetnički centar grada Zagreba i tamo prošla cjelokupnu edukaciju koja mi je iznimno pomogla da svaki od projekata postavim na čvrste noge, ističe mlada hrvatska poduzetnica.