Proaktivno predstavljanje i prednosti agencije za zapošljavanje

Proaktivno predstavljanje i prednosti agencije za zapošljavanje

Tražiš novi posao i planiraš se javiti agenciji za zapošljavanje? Dakle, razmišljaš o novom poslu i osjećaš se pomalo izgubljeno? Stigla ti je preporuka da se obratiš nekoj agenciji za zapošljavanje, ali postoji nesigurnost oko cijelog procesa i kako izgleda? Evo kratkog pregleda.

Prednosti traženja posla preko agencije:

1. Fleksibilnost: Agencije za zapošljavanje nude mnogo poslovnih prilika u raznim sektorima, dajući ti veću slobodu da odabereš posao koji ti najviše odgovara.

2. Lakše povezivanje: Budući da smo kao agencija povezani s poslodavcima diljem Hrvatske i regije, lakše je doći do novih poslovnih prilika.

3. Diskrecija: Ako želiš promijeniti posao, a da to nitko ne zna, agencija ti može pomoći da to ostane tajna.

4. Stručno savjetovanje: Agencije ti pružaju korisne savjete za unapređenje karijere, pomažući ti s pripremom za intervju i dajući ti preporuke o tržištu rada.

5. Brzo zapošljavanje: Postupci zapošljavanja preko agencija obično su brži jer već imamo kontakte i postavljene procese, što olakšava pronalaženje i apliciranje na poslove.

6. Ništa ne košta: Većina agencija ne naplaćuje kandidatima, već poslodavcima naplaćuju naknadu za pronalaženje kvalificiranih kandidata.

Jedna od brojnih usluga koju nudimo je “proaktivno predstavljanje kandidata”. U nastavku ćemo detaljnije opisati ovaj postupak.

Što je to proaktivno predstavljanje?

Proaktivno predstavljanje podrazumijeva pretragu i identifikaciju poslovnih prilika za kandidate u potrazi za novim poslovima. Kad nam se javite putem e-maila ili se upišete u našu bazu, svaki životopis je detaljno pregledan. S obzirom na trenutno stanje na tržištu i potražnje naših klijenata za određenim profilima kandidata, većini upisanih kandidata javit će se naši konzultanti i dogovoriti kratki telefonski poziv ili intervju. Tijekom razgovora nam je važno razumjeti koje su tvoje želje, ciljevi i očekivanja te ih uskladiti s potražnjom potencijalnih poslodavaca za kandidatima tog određenog profila.

Odabrani kandidati se predstavljaju našim klijentima i svim ostalim potencijalnim poslodavcima putem “blank profila”, koji naglašava profesionalno iskustvo i vještine kandidata bez osobnih identifikacijskih podataka.

Što je to blank profil?

„Blank profil“ je poseban oblik životopisa koji ne uključuje nikakve informacije koje bi te mogle identificirati, kao što su ime, prezime ili naziv trenutačnog poslodavca. Svrha “blank profila” je naglasiti tvoje iskustvo, odgovornosti na pojedinim radnim mjestima te pozicije kroz tvoju karijeru, omogućujući poslodavcima da se usredotoče na relevantne profesionalne vještine i iskustvo.

Postupak proaktivnog predstavljanja

Svakodnevno pregledavamo i čitamo prijave, na koje nastojimo odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Tijekom intervjua ili telefonskog poziva koji ćeš imati s konzultantom, razgovarat ćete o tvojem trenutnom, ali i željenom karijernom putu, mogućnostima koje postoje trenutno ili će se otvoriti u budućnosti, o nekim tvojim željama za razvoj i idući karijerni korak. Budi slobodan/na pitati što god te zanima – jer imamo odličan pregled tržišta rada i informacije o tržišnim trendovima. Nakon razgovora možeš očekivati malu, mi volimo reći „domaću zadaću“ – a to je napraviti popis potencijalnih i tebi poželjnih poslodavaca. Nakon odobrenja liste s tvoje strane i sastavljanja konačnog popisa potencijalnih poslodavaca, stupamo s njima u kontakt.

Prednost proaktivnog predstavljanja uz pomoć agencije za zapošljavanje leži u našoj internoj bazi kontakata HR odjela mnogih poduzeća, što znatno olakšava ovaj proces. Naš cilj je spojiti pravog kandidata s pravim poslodavcem, pružajući podršku tijekom cijelog procesa.

Savjeti za proaktivno predstavljanje

Istraži svoje ciljeve i želje: Prije pokretanja potrage za poslom, važno je razmisliti o svojim profesionalnim ciljevima, preferencijama i željama. Definiraj vrste poslova koji te najviše zanimaju, svoje dugoročne karijerne ciljeve te vještine koje želiš dalje razvijati.

Budi spremna/spreman i na proaktivni intervju: Pripremi se za proaktivni intervju koji se obavlja prije početka samog procesa. Važno je da si otvoren/na za dijalog i aktivno postavljaj pitanja kako bi se bolje razumjeli procesi i očekivanja.

Imaj fleksibilnost i otvorenost za nove prilike: Iako možda imaš određenu predodžbu o tome što tražiš u novom poslu, budi otvoren/na za nove prilike koje se mogu pojaviti tijekom procesa proaktivnog predstavljanja. Ponekad se idealna prilika može pojaviti izvan tvojih očekivanja.

Održavaj redovitu komunikaciju: Važno je održavati redovitu komunikaciju s konzultantima kako bi ostao/la informiran o napretku u procesu predstavljanja. Važno je biti otvoren za povratne informacije i savjete te aktivno sudjelovati u procesu kako bi se povećale tvoje šanse za uspjeh.

Važno je istaknuti da proaktivno predstavljanje kandidata ne garantira automatsko zaposlenje, no otvara vrata novim prilikama te Vam omogućuje predstavljanje atraktivnim poslodavcima.

Lugera

Petak, 28.06.2024. / Autor: Ema Tomašić Beuc, lugera.hr