Kako napisati "killer" molbu za posao!

Kako napisati "killer" molbu za posao!

Kao prvo molba nije mjesto na kojem ćete prepričati podatke iz životopisa u formi rečenica. Gdje ste i kada diplomirali, što ste radili i slično već bi trebalo pisati u životopisu. Barem pola molbi je ovakvo i to je razlog zbog kojeg dobar dio menadžera danas uopće ne čita molbe na natječajima za zapošljavanje jer ih smatraju suvišnima.

Značajan postotak molbi izbjegava gornju zamku, ali upada u sličnu. U njima kandidati bolje opisuju sebe, svoje osobne karakteristike, detaljnije objašnjavaju svoja prethodne radne uspjehe itd. Iako je to informativnije od prepričavanja životopisa i dalje je napisano generički što se itekako osjeti dok se čita.

U toj poplavi lošeg štiva povremeno zabljesne molba koja jasno pokazuje motivaciju osobe koja ju je pisala upravo za posao/poslodavca kojem se javlja. Takvog kandidata uključuje se u daljnji tijek selekcije osim ako baš nimalo ne zadovoljava uvjete, a to znači da će se na razinu obrazovanja, godine iskustva, poznavanje nekog softvera ili slično rado zažmiriti. Sve su to važne stvari, ali motivacija... motivacija je adut u igri zapošljavanja! I zato odvojite malo vremena za istraživanje i pisanje molbe i:

1. Navedite ime (i prezime) osobe kojoj se obraćate! Umjesto "Poštovani/a" vašu molbu započnite sa "Poštovani Pero Perić". Znam, znam u 99% oglasa ne piše ime osobe koja zapošljava. Upravo zato to pokazuje motivaciju. Uz malo truda (ponekad priznajem i malo više od malo) Google i LinkedIn su odlični resursi za ovo.

2. Pokažite da znate nešto o potencijalnom poslodavcu. Saznajte nešto relevantno i spomenite to u molbi. Što je relevantno jako ovisi o tome za koju poziciju se javljate, a moguće ideje su: nedavno osvojena priznanja ili nagrade, nedavne objave u medijima o kompaniji, recentne relevantne poslovne vijesti, poslovni rezultati, promjene ustrojstva i sl. ali poslužiti može i godina osnivanja kompanije ako to lijepo uklopite.

3. Napišite zašto ćete uživati u radu na baš tom poslu kod baš tog poslodavca. Pritom budite iskreni i specifični. To može biti plaća, klimatizirani ured, vama privlačni projekti, korporativni vrtić, blizina, rad od doma, ... bilo što što poslodavac nudi, a vama se sviđa. Kao da pišete recimo ljubavno pisamce nabacite neki iskreni kompliment sa smiješkom!

4. Ponudite svoje viđenje ili rješenje nekog izazova s kojim se poslodavac suočava i zbog čega zapošljava. Nemojte pisati elaborat (za to vas moraju prvo zaposliti) ali dajte do znanja da vladate vještinama koje poslodavcu trebaju.

5. Završite molbu pozivom na akciju. Ako ne znate što je to guglajte izraz "call to action" i unaprijedite vaše pisanje bilo čega. Ovo pokazuje da ste spremni raditi na sebi i poboljšavati svoje vještine. Rijetko se viđa taj poziv na akciju u molbama.

Sanjin Linić, dipl. psih. - HR manager

Sanjin Linić, dipl. psih. - HR manager

Sanjin Linić, psiholog i HR manager, upravlja razvojem ljudskih potencijala u više industrija uključujući brendove RESIDENCE grupa, ARENA Bet & Casino i PLAYTRONIC, a često surađuje na raznim projektima s javim ustanovama ili udrugama. U svom radu kao rukovoditelj, edukator i savjetnik podjednako često predlaže inovativna nova rješenja koliko i onu dobru staru krilaticu: "Kaži što misliš i misli što kažeš."

Piše o svim dodirnim točkama psihologije i poslovanja, s naglaskom na teme iz područja ljudskih potencijala, osobnog i profesionalnog razvoja, komunikacije i upravljanja promjenama.

W: www.linkedin.com/in/sanjinlinic

Subota, 01.06.2024.