Banke omogućile odgodu plaćanja za subjekte u turističkom sektoru

Banke omogućile odgodu plaćanja za subjekte u turističkom sektoru

Hrvatska udruga banaka održala je sastanak s predstavnicima turističkog sektora (HUT, KUH, Upuhh, OMH) na kojem su predstavljene mjere banaka za pomoć turističkom sektoru.

Banke su za građane i poduzetnike koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom, omogućile odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci, u skladu sa smjernicama Europske agencije za nadzor banaka i postojećem regulatornom okviru Hrvatske narodne banke.

Ovisno o mogućnostima i potrebama klijenata, redovne kamate se mogu podmirivati tijekom trajanja moratorija, prema postojećem otplatnom planu ili se krajnji rok kredita može produljiti kako bi iznosi mjesečnih rata kredita bili u skladu s mogućnostima i dinamikom priljeva.

Na sastanku je istaknuto kako će stabilan bankarski sustav u Hrvatskoj imati ključnu ulogu u gospodarskom oporavku, stoga banke već sada u suradnji s domaćim i međunarodnim institucijama (HBOR, HAMAG, EIF) osiguravaju nove kredite za očuvanje likvidnosti poduzetnika.

U narednom razdoblju banke će i dalje nastojati osigurati dodatne izvore financiranja i povoljne garantne sheme, kako bi poslovni subjekti imali dovoljnu likvidnosti i mogućnost povoljnog financiranja.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Utorak, 19.05.2020. / www.poslovni.hr