Dualnim obrazovanjem do ljudi za turizam

Dualnim obrazovanjem do ljudi za turizam

Gastronomski potencijal Hrvatske i potreba stvaranja kvalitetnog kadra glavne su teme 32. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore koji je počeo u Šibeniku.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio otvaranje centara kompetencija za rješavanje tih problema naglasivši da se ova Vlada 'uhvatila u koštac' s problemima ugostitelja i turističkih djelatnika, ministar je kazao da je za to iz sredstava EU-a osigurano 500 milijuna kuna. "Natječaj su u tijeku, kao i osnivanje šest centara kompetencija kojima ćemo kroz dualno obrazovanje imati dovoljan broj ljudi koji će se kvalitetno školovati uz dobru praksu. Kroz kvote za strance smo također riješili dio problema, ono što je hitno da ne dovedemo u problem sljedeću sezonu, a riječ je o oko 30 tisuća kvota s mogućnošću još oko pet tisuća u rezervi, s time da je u pripremi novi zakon o strancima i bit će do 1. travnja izglasan u Saboru", najavio je ministar.

Ocijenio je i da su Hrvati uvijek kvalitetniji radnici od stranaca, ali da to ne znači da je strana radna snaga loša. "U hrvatskom turizmu imamo 6 do 7 posto zaposlenih stranaca, dok ih Austrije primjerice ima 40 posto, a ne možemo reći da su oni nekvalitetna turistička destinacija", rekao je Cappelli.

Na pitanje o najavljenoj mogućnosti štrajka privatnog sektora, odgovorio je kako smatra da ugostitelji i turistički djelatnici nemaju potrebu za time. "Postavlja se pitanje da PDV na hranu smanjimo na 13 posto, bi li pojeftinile cijene u restoranima, a ja odgovaram da neće. Taj novac bi se akumulirao za plaće i podizanje kvalitete i na tome treba raditi, jer cijene se neće sigurno smanjivati. Uzalud nam kvalitetni hoteli s pet zvjezdica ako ne budemo podizali plaće, a bilo bi dobro pogledati i podatke od prije pet godina i danas, da se vidi ogromna razlika, jer danas kvalitetnog kuhara ne možete naći za plaću manju od 15 tisuća kuna", istaknuo je Cappelli, koji smatra da Hrvatska ide u dobro smjeru.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec najvećim je problemima ugostitelja-obrtnika označio visoku stopu PDV-a, rad na crno te loše strukovno obrazovanje na čemu, kako tvrdi, HOK sustavno radi već 25 godina. "Za poboljšanje situacije na tržištu obrtnici traže jedinstveni model obrazovanja koji ima daleko više prakse od ovog klasičnog, ali i daleko više prakse od eksperimenta koji se trenutno provodi u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Djeca moraju imati priliku naučiti struku, a što se tiče fiskalnog dijela, zahvalni smo što će sve bonuse koje je imala strana radna snaga imati i radnici s kontinenta. Insistiramo i da definicija hrane uđe u zakon, a ne da netko izmišlja jelo pa nitko ne zna što je to točno. Insistiramo i da se poštuje Zakon o hrani pa da vino, pivo i kava uđu u tu priču, a posebno kada govorimo o prirodnim sokovima, jer će svi s većom količinom šećera imati dodatni porez", upozorio je Ranogajec.


Cijeli članak dostupan na: privredni.hr

Utorak, 26.11.2019.