INA reagirala na istup Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske o niskim plaćama zaposlenika

INA reagirala na istup Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske o niskim plaćama zaposlenika

Zbog teza koje su danas iznesene u javnosti od strane Nezavisnog sindikata radnika Hrvatske (NSRH) željeli bismo naglasiti da INA, kao odgovoran poslodavac i jedan od najvećih gospodarskih subjekata u Hrvatskoj, održava kvalitetan i redovan socijalni dijalog s tri reprezentativna sindikata koja djeluju u Ini.

Iako NSHR nije reprezentativan sindikat u INA Grupi (da bi sindikat bio reprezentativan u njemu mora biti 20 % od ukupne populacije koja je sindikalno organizirana), na njihov zahtjev INA ih je u lipnju ove godine primila na sastanak gdje su iznijeli zahtjeve za povećanjem osnovne neto plaće članova koje zastupaju, točnije vozača teretnih vozila u Logistici INA Grupe.

Temeljem kolektivnih pregovora, svim radnicima na radnom mjestu vozač teretnog vozila je od 1. siječnja 2024. godine povećana osnovna mjesečna bruto plaća za 8,6 %, dok su 1. lipnja 2024. godine prosječnim povećanjem osnovne mjesečne bruto plaće za 20 % njihove ugovorene plaće dodatno usklađene sukladno vanjskim tržišnim uvjetima.

Radnicima INA Maloprodajnih servisa (radnici na maloprodajnim mjestima), temeljem istih kolektivnih pregovora, od 1. siječnja 2024. godine osnovna bruto plaća podignuta je u prosjeku 16 %, a tijekom sezone dodatno su uvedeni novi dodaci i nagrade za posebno opterećena maloprodajna mjesta (125/170 eura bruto mjesečno), te za radnike koji iz unutrašnjosti i manje frekventnih područja tijekom sezone rade na obali i najfrekventnijim područjima (500 eura bruto u lipnju i rujnu te 800 eura bruto u srpnju i kolovozu).

INA je kao poslodavac svojim zaposlenicima dodatno pružila sigurnost i stabilnost te podršku tijekom proteklih kriznih razdoblja (potresi, COVID pandemija). Također, sukladno odredbama Kolektivnog ugovora, radnicima su osigurani mnogobrojni dodaci mimo osnovne plaće. Sukladno svemu navedenom, možemo ustvrditi kako su mjesečna primanja radnika Ine značajno iznad Zakonom definirane vrijednosti.

S obzirom na navedeno i najavu reprezentativnih sindikata o podnošenja inicijative za izmjenom Kolektivnog ugovora krajem ljeta 2024. godine, predloženo je da i NSRH u tom postupku iskoristi svoju zakonsku mogućnost te svoje prijedloge i mišljenja upute reprezentativnim sindikatima.

O INA Grupi

INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te važnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. Tvrtku čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA danas posluje u Hrvatskoj i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Rafineriji nafte Rijeka, dok se na industrijskoj lokaciji u Sisku razvijaju održive alternativne djelatnosti. Regionalna maloprodajna mreža sastoji se od više od 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i susjednim zemljama. INA Grupa članica je MOL Grupe.

Demanti nastavno na tekst objavljen na sljedećem linku.

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Ponedjeljak, 19.08.2024.