Iznad očekivanja: HZZ s 56 milijuna eura podržao novih 5,4 tisuće poduzetnika

Iznad očekivanja: HZZ s 56 milijuna eura podržao novih 5,4 tisuće poduzetnika

Test tržišta rada lani tražilo 7 tisuća poslodavaca.

U 2023. koja je bila obilježena smanjenjem broja evidentiranih nezaposlenih (u prosjeku ih je bilo 108,9 tisuća), HZZ je mjerama aktivne politike zapošljavanja uspio obuhvatiti više od 37 tisuća osoba iz svoje evidencije.

Prema godišnjem izvješću koje redovito podnosi Vladi i Saboru, najveći broj, gotovo četvrtina, bio je u 2023. uključen kroz mjeru obrazovanje putem vaučera, ukupno više od 9 tisuća, te potporama za zapošljavanje kojima je obuhvaćeno 5,7 tisuća nezaposlenih. Potpore za samozapošljavanja koristilo je 5,4 tisuće nezaposlenih, koliko je i bilo i stalnih sezonaca.

Poslovna savjetovanja
Ukupno je ove standardne mjere aktivne politike zapošljavanja, koje uključuju i mjere za različite ranjive skupine, HZZ proveo sa 151,9 milijuna eura. U prošloj godini, inače, ukupni su prihodi HZZ-a bili na razini od 341 milijun eura, dok su rashodi bili nešto ispod 353 milijuna eura.

Iz podataka HZZ-a vidljivo je i da se vaučerima za obrazovanje odraslih postigao znatno veći interes za programe stjecanja digitalnih vještina, gotovo 400% više od planiranoga (programe završilo 7,7 tisuća polaznika), dok je interes za one zelene podbacio, a o slabom interesu govori podatak da je od 4,5 tisuće koliko se procjenjivalo da će biti polaznika vaučere koristilo tek 1000 osoba.

Veći interes nego se procjenjivalo za 2023. iskazan je za potpore za osposobljavanje na javnom mjestu, za koje je izdvojeno gotovo 7 milijuna eura, te potpore za zapošljavanje, samozapošljavanje, pripravništvo i mjeru stalni sezonac. Najveći iznos usmjeren je za potpore za samozapošljavanje, gdje je 5,4 tisuće korisnika pomognuto s gotovo 56 milijuna eura, a interes za taj program bio je za 255% veći od očekivanoga.

Neočekivano visok je bio i interes poslodavaca za mjeru pružanja podrške u zapošljavanju radnika – oko 16 tisuća ih je koristilo poslovna savjetovanja, što je za 10 tisuća više nego prethodne godine.

Strani radnici glavna tema
Kad je zapošljavanje u pitanju, strani radnici i u Hrvatskoj su glavna tema. Test tržišta rada, čijim provođenjem za nedeficitarna zanimanja se dobiva potvrdu stanja na tržištu rada i zeleno svjetlo za prijavu MUP-u, od HZZ-a je lani zatražilo ukupno 7338 poslodavaca, što je nešto veći broj nego se očekivalo (za više od 20%).

HZZ-u je stigla gotovo 191 tisuća zahtjeva za izdavanje mišljenja, koje je podnijelo 15,7 tisuća poslodavaca za 538 zanimanja. Prema podacima o rashodima HZZ-a, na naknade nezaposlenima utrošeno je ukupno 116 milijuna eura.

Preuzeto sa poslovni.hr

Srijeda, 07.08.2024. / Marija Brnić, poslovni.hr