Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien nastavlja sa projektom „Povijesni gradovi 2 Zrinski – Frankopani - umrežavanje u kulturi“

Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien nastavlja sa projektom „Povijesni gradovi 2 Zrinski – Frankopani - umrežavanje u kulturi“

Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien,pod umjetničkim ravnanjem Maestre Barbare Kajin, ove godine nastavlja sa projektom. pod nazivom „Povijesni gradovi 2 Zrinski – Frankopani-umrežavanje u kulturi“.

Sam projekt održati će se 30.06.2024. na Starom gradu Dubovcu

Veliki je broj izvođača koji volontiraju u samom projektu cca 150 gostiju: KONTEA – Udruga grofovije Konjski, Karlovački klavirski trio (Marijana Pajić – Šimunović, Petromila Jakas i Vanda Jakšeković), mezzosopranistica iz Rijeke Ena Lešić Jovanović, gospodin Tomislav Beronić (prva knjiga napisana na glagoljici, glagomatika), dvorska slikarica Andreja Radojčić, gospodin Stjepan Bezjak, kustos Gradskog muzeja Ozalj, koji će sa gospođom Jasminom Gašparović uprizoriti Frankopane, KUD Katarina Zrinska iz Severina na Kupi koja će svojim nastupom uprizoriti vrijeme baroka Karlovački husari, GradskiMuzeji Karlovac-gospodin Marinko Pleskina koji nam je ustupio Stari grad Dubovac kao izvanrednu „kulisu“ za takvo događanje, kao i ostali gosti iznenađenja.

Radi se o velikom projektu, ove godine na području RH, no sa realnom tenzijom spram EU.

Kao što smo već napisali, ovo je drugi po redu susret udruga iz RH čiji je cilj očuvati kako našu materijalnu,tako i nematerijalnu kulturnu baštinu na jedan interdiscipliniran način sa naznakom i na glazbu, književnost, ples.

Prvi susret održan je prije dvije godine 25.11.2022. sa sudionicima iz Čakovca (Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski) i Ozlja (Zavičajni muzej iz Ozlja) te Karlovačkim husarima, Dubovačkim streličarima te Književnim krugom iz Karlovca uz, naravno, Chorus Carolostadien.

Koncert je usmjeren prema širokom krugu ljudi i društvenih zajednica, od mladih, srednjoškolaca i studenata, preko radnih kolektiva, do starijih osoba i osoba s posebnim potrebama, pa smatramo da barem u nekim od tih skupina postoji interes za suradnju i „konzumaciju“ sadržaja koje njime nudimo. Mišljenja smo da je prisustvo koncertima oduvijek privlačilo ljude i da je potreba za glazbom jedna od osnovnih ljudskih potreba, bilo da je sami izvodimo, ili slušamo izvođenje drugih. Ona ljude usrećuje, oplemenjuje, nadahnjuje. Kad se uzme u obzir da uz koncert nudimo i druženje povezano s humanitarnim djelovanjem kod potrebitih skupina, smatramo da interes javnosti za ovakav projekt uopće nije upitan.Osim toga,umrežavanje izvođača sa čitavog područja RH u razvoju suradnje, već je veliki,revolucionarni pomak tradicionalnom okupljanju u našem gradu te povećanje vidljivosti u RH.

Ovim projektom očekuje se ostvarenje još boljih osobnih kontakata između članova Udruge i građana,članova Udruga sa čitavog područja RH,kao i u lokalnoj zajednici, naročito s omladinom, starijom populacijom i osobama s posebnim potrebama, u njihovom vlastitom, njima bliskom okruženju, s ciljem uključivanja tih skupina u društveni život grada. Svojim izvedbama želimo im također ukazati na važnost glazbeu našim ubrzanim životima, osobito na korist pjevanja, te kako putem nje možemo lako ukloniti stres, radovati se i uživati u životu. Pjevanje ojačava osobnost svakog čovjeka, potiče ga na osnovne ljudske potrebe kao što su druženje i timski rad, osnažuje karakter, disciplinu, izgrađuje samokontrolu, terapijski smanjuje stres urbanog života.

U koncert,interaktivno,uz pjesmu, želimo uključiti zainteresirane skupine u što većom broju, i mlađe i starije životne dobi, motivirati ih da se uključe u rad udruga koje se bave pjesmom, plesom, sviranjem i drugim aktivnostima, da odluče što kvalitetnije ispuniti svoje slobodno vrijeme, a ne ga provoditi zatvoreni u samoći, u kafićima, igranju igrica, posjetima internetskim stranicama i gledanju televizije.

Time bismo naučili građane da svoje probleme u svakodnevnoj borbi za egzistenciju i obrazovanje (u školama, studiju, na poslu, u mirovini) mogu olakšati pjevanjem, te smanjiti stres i međusobnu otuđenost.

Članovi zbora i partneri kroz projekt ostvaruju čvrstu suradnju sa Udrugama te pokazuju bogatstvo kulture,razvijaju prijateljstva, te razmjenjuju iskustva,gostuju u gradovima istog porijekla, a svojim primjerom uključuju zajednicu što u pokazivanju vrijednosti bavljenja kulturno-umjetničkom djelatnošću,što i prosperitetom za daljnji razvoj istoga

Ove godine Klasični ženski ansambl Chorus Carolostadien, odlukom selektora Hrvatskog sabora kulture, predstavlja Grad i Županiju na Državnoj smotri.

Više saznajte na linku: https://chorus-carolostadien.mreza.hr

Fotografije:

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Ponedjeljak, 24.06.2024. / chorus-carolostadien.mreza.hr