Muškić: Digitalizacija i tehnologija snažno mijenjaju i dentalnu medicinu

Muškić: Digitalizacija i tehnologija snažno mijenjaju i dentalnu medicinu

Dentalna medicina brzo se mijenja pod utjecajem snažnog razvoja tehnologije. Uvođenje digitalnih kliničkih procedura ubrzava proces rada i osigurava visoku preciznost, individualizirani dizajn i znatno bržu izradu nadomjestaka. Digitalizacija postaje ključna za razvoj dentalne medicine, pri čemu ljudski faktor i daje ima presudni utjecaj, istaknuo je u razgovoru za poslovni FM Gordan Muškić, predsjednik Uprave Adria Dental Group.

Oni su najveća dentalna grupacija u Hrvatskoj te srednjoj i jugoistočnoj Europi s više od 580 zaposlenih. Kroz njihove klinike i laboratorije prođe više od 40.000 pacijenata godišnje i realizira se gotovo 200.000 zahvata. Iako su mladi i djeluju tek nepune tri godine, okrupnili su vrlo brzo i pod jednim krovom djeluje čak devet dentalnih poliklinika (Arena Dental, Salona Dental, Rident Rijeka, Rident Poreč, Dentum, Fiziodent, Dentex, Dragaš Dental Design i Primadent).

-Sve te poliklinike, nastavlja Muškić, su bile i jesu operativne kompanije s vrlo dobrim operativnim i financijskim rezultatima te prepoznatljivim brendom i tržišnom pozicijom. Sada, pod okriljem Adria Dental Group, kreirana je jaka platforma kojom je njihovo poslovanje dobilo dodanu vrijednost i kvalitetu, kako za pacijente tako i za djelatnike poliklinika, naglašava. Ukupna investicija Provectus Capital Partnersa, u okrupnjavanje Adria Dental Group premašila je 50 milijuna eura, što je najveća investicija u privatno zdravstvo u Hrvatskoj.

Na opasku urednika podcasta Vrijeme je za gospodarstvo Darka Bukovića, kako je zanimljiv i način vođenja sustava ADG, Muškić odgovara kako je on predsjednik Uprave koji se ne miješa u klinički segment i procedure za koji je kao glavni medicinski direktor cijele grupe zadužen prof.dr.sc. Andrija Petar Bošnjak. On s kolegama i medicinskim odborom na nivou ADG grupe donosi sve ključne odluke što se tiče struke, ali isto tako se s druge strane razvijaju sinergijski efekti te svojim znanjem i iskustvom doprinose stručnjaci iz područja financija, upravljanja kadrovima, centralne nabave, poslovne usklađenosti i marketinga.

– Mi smo u posljednje nepune tri godine samo u tehnologiju i u edukaciju investirali preko 8 milijuna eura, kazao je Muškić. Iznimno je ponosan i na projekt Adria Dental Group stipendija, koji nudi perspektivnim studentima dentalne medicine godišnje stipendije u ukupnom iznosu 3.000 € uz mogućnost trajnog zaposlenja nakon završetka studija. Stipendisti imaju priliku svaki mjesec odrađivati stručnu praksu u nekoj od ADG klinika pod mentorstvom iskusnih doktora dentalne medicine. Cjelovit i vrlo zanimljiv razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– Naša vizija u poslovanju je kontinuirano ulaganje u zaposlenike, tehnologiju i edukaciju, kako bismo uvijek mogli ponuditi najbolju uslugu našim pacijentima, istaknuo je Muškić. U sklopu te vizije smo također pokrenuli internu ADG akademiju koja svim našim djelatnicima pruža mogućnost kontinuiranog učenja te osobnog i profesionalnog razvoja.

U posljednjih 20 godina jasno je vidljivo da cijela dentalna industrija, ali ne samo u Hrvatskoj, nego općenito u svijetu, postaje dominantno ženska, što potvrđuje i naša struktura zaposlenika gdje imamo 81% ženskih zaposlenica na svim pozicijama, od operativnih i specijalističkih do menadžerskih, komentirao je Muškić podatak urednika Bukovića kako je po podacima Komore u Hrvatskoj 65 posto žena doktora dentalne medicine te da je u Hrvatskoj više od 80 % doktora dentalne medicine u nekom od oblika privatne prakse.

U 2023. godini, fokus smo stavili i na društveno odgovorno poslovanje te smo pred objavom svog prvog ESG izsještaja, odnosno izvještaja o održivosti.

Muškić se osvrnuo i na jedan od suvremenih poslovnih trendova u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj – razvoj dentalnog turizma.

-Okrupnjavanje na platformi Adria Dental Group daje još jednu, dodatnu dimenziju i mogućnost zadovoljavanja apsolutno svih potreba naših pacijenata za vrhunskom dentalnom uslugom uz korištenje najboljih trenutno dostupnih materijala i tehnologija. A to i jest strategija grupe, daljni razvoj uspješnih poslovnih modela uz kontinuirano ulaganje u struku koja je i sada na svjetskom nivou, istaknuo je Muškić.

Vjerujem u mogućnosti dodatnog razvoja ovog biznisa, na hrvatskom i regionalnom tržištu. Vjerujem da će Adria Dental Group kroz pet godina, uz moguća nova pridruživanja, strateški djelovati i na ostalim tržištima unutar Europe. ADG će postati još snažnija priča o brendu, jakom DSO-u (Dental Service Organization), što je svjetski trend okrupnjavanja biznisa unutar jedne operativne platforme, zaključio je Muškić razgovor za PoslovniFM.

Izvor: poslovnifm.com

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 10.05.2024. / poslovnifm.com