Od Nove godine povećanje minimalne plaće - Uskoro nitko ne bi trebao imati plaću manju od 750 eura

Od Nove godine povećanje minimalne plaće - Uskoro nitko ne bi trebao imati plaću manju od 750 eura

Od prvog siječnja raste minimalac. Minimalna plaća iznosit će 970 eura bruto, što znači povišicu od otprilike osamdeset eura.

Objavio je to u Saboru premijer Andrej Plenković te najavio i rast prosječnih plaća. No ako se pita oporbu, sve je to - čak i ako se ostvari - premalo. Prvo izvješće o radu Vlade u novom mandatu i odmah velike najave što se želi do njegova kraja, a što već od iduće godine.

"I zato je naš cilj da nam prosječna netoplaća do kraja mandata bude 1600 eura. Mi smo danas na sjednici užeg kabineta raspravili i odlučili da minimalna plaća od 1. siječnja iduće godine bude 970 eura, da se poveća za 130 eura", rekao je Plenković.

A kada se taj bruto pretvori u neto, nitko u hrvatskoj nakon poreza i prireza ne bi trebao imati plaću manju od 750 eura - danas ta brojka iznosi oko 670 eura, pa će oni s najnižim plaćama i najmanje olakšica imati osamdesetak eura više mjesečno. Ali iako raste, građani poručuju da se prosječnom plaćom pokrije samo jedno.

"Platiti račune, režije i to je to. Samo će osnove pokriti", rekla je Petra iz Splita.

Sindikati će priznati da plaće zaista rastu, no upozoravaju da je stopa inflacije posljednjih godina bila neusporedivo snažnija. Najsnažnije to osjete najsiromašniji, koji najviše troše na ono najskuplje - hranu.

"Nije dovoljno govoriti samo o tome koliko je u postotku nešto raslo jer nije isto rastu li manji ili veći iznosi. Minimalna plaća apsolutno je premala i nedostatna za život. Trebalo je imati hrabrosti i neovisno o kukanju poslodavaca. Tu minimalnu plaću trebalo je dignuti sasvim sigurno iznad tisuću eura", rekao je Krešimir Sever.

Cijeli članak pročitaje na dnevnik.hr

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Četvrtak, 17.10.2024. / dnevnik.hr