'Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku': Petarde su zabranjene!

'Ovo je povijesni trenutak za Hrvatsku': Petarde su zabranjene!

Sabor je izglasao konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Saborski zastupnici jednoglasno su podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja, piše Dalmacija News.

'Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Uvaženi su apeli za prestanak terora petardama' -  izrazio je zadovoljstvo Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Dodao je da je šteta što nije prihvaćen i logičan prijedlog da se uporaba ostale bučne pirotehnike dopušta samo na Silvestrovo i Novu godinu, što svakako treba propisati sljedećim izmjenama Zakona. 

Pojašnjava da je aktualna dozvola uporabe pirotehnike 27., 28., 29. i 30. prosinca nelogična jer tih dana ništa se ne slavi, a praskovi pirotehničkih sredstava plaše ljude i životinje te često izazivaju ozljede ruke, šake ili oka.

'Ove izmjene smatramo prvim koracima prema većoj sigurnosti građana i životinja. Moramo misliti na dobrobit kućnih, domaćih i divljih životinja, starijih osoba, srčanih i drugih bolesnika, epileptičara, ljudi koji boluju od PTSP-a, a i na zaštitu imovine i smanjenje onečišćenja zraka.', zaključuje predsjednik udruge.


Izvor: Dalmacija News

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Petak, 18.12.2020.