Posao.hr pokrenuo inicijativu "Od 40 do 50" kojom potiče zapošljavanje žena

Internetski portal posao.hr, potaknut velikim brojem nezaposlenih žena u dobi od 40 do 50 godina i stanjem na tržištu rada u Hrvatskoj, provodi inicijativu pod nazivom «Od 40 do 50» kojom se poslodavce motivira na zapošljavanje žena u dobi od 40 do 50 godina. Inicijativa je pokrenuta u siječnju i trajala je do travnja ove godine.

Prema statističkim podacima Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje za prosinac 2004., broj nezaposlenih osoba u Hrvatskoj iznosi 317 577, od kojeg je 58% nezaposlenih žena (183 073). Od ukupnog broja nezaposlenih žena, njih čak ¼ je u dobi od 40 do 50 godina, te ih se može smatrati populacijom koja je ugrožena po pitanju zapošljavanja. Internetski portal Posao.hr pruža svojim korisnicima brojne usluge kojima pomaže pri pronalaženju zaposlenika ili radnog mjesta, pa je tako u interakciji s njima primijećeno kako određene dobne skupine imaju problema pri zapošljavanju. Upravo su žene od 40 do 50 godina skupina koju poslodavci najmanje zapošljavaju među ukupnom populacijom radno sposobnog stanovništva.

Posao.hr je inicijativom «Od 40 do 50» registriranim poslodavcima na besplatno pregledavanje ponudio izdvojenu bazu životopisa žena dobi od 40 do 50 godina koje žele pronaći ili promijeniti radno mjesto. Inicijativi «Od 40 do 50» pridružio se i centar za obrazovanje Infokatedra koji je svim ženama te dobne skupine, koje su već imale kreiran životopis ili su ga kreirale na internetskom portalu Posao.hr, osigurati 50% popusta za računovodstvena ili informatička osposobljavanja.

Nezaposlene žene te dobne skupine i same sumnjaju u mogućnost zapošljavanja, budući da se poslodavci više orijentiraju na mlađu populaciju. Najveći problem pri zapošljavanju žena spomenute dobne skupine je njihova slaba informatička pismenost, pa se upravo iz tog razloga posebna pozornost usmjerila na njihovo informatičko opismenjivanje kako bi upravo ta populacija postala konkurentnija na tržištu rada.

O ozbiljnosti inicijative «Od 40 do 50» najbolje govori i podrška brojnih institucija i udruga vezanih uz rad, zapošljavanje i ženska prava:

  • Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva
  • Savez samostalnih sindikata Hrvatske, sekcija žena
  • B.a.b.e. Grupa za ženska ljudska prava
  • Centar za edukaciju i savjetovanje žena
  • Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora
  • Hrvatski Zavod za zapošljavanje
  • Poduzetnički Centar Rosa

Siječanj 2005.

Subota, 29.01.2005.