Hobotnica u aspiku, košarice od četiri sira, palačinke punjene tunom, minjoni, voćne krostate, medenjaci i ostale delicije bile su i završni školski radovi ovih novopečenih ugostiteljskih radnika.
Svi su, naime, prošli program prekvalifikacije koji je, preko Pučkog otvorenog učilišta Žižić, prije šest mjeseci pokrenuo i financirao splitski područni ured HZZ-a. Neki od njih u školske su klupe zasjeli nakon gotovo 30 godina...
- Nije bilo lako jer u ovim godinama ne možeš sebi dozvolit da pred profesora izađeš nespreman, a kamoli da picaš!
Ponašali smo se ko pravi štreberi - kaže nam gospođa Mirela Podržaj koja se prekvalificirala u kuharicu jer s diplomom Pravnog fakulteta kruha baš i nije bilo.
Na birou je gotovo 20 godina, naravno s pauzama tijekom kojih je obavljala svakojake poslove, a najmanje one u svojoj struci. Najviše bi, kaže, voljela raditi u hotelu kakav je “Le Meridien Lav”, gdje su ih vrhunski kuhari učili poslu. Tomu se nada i Majla Tudor koja je ponosno mahala svjedodžbom slastičarke.
Nadaju se poslu
- Svi se mi nadamo kako ćemo svoje radno mjesto pronaći u jednom od novih hotela, bilo u “Radissonu” ili u Kerumovu “Hiltonu”. Turizam bi nas mogao spasiti - kaže Majla koja se sa strukom krojačice nije osobito usrećila.
Uzvanicima je servirala svoje kolačiće od marcipana koji su mamili i izgledom, a za sve naučeno u proteklih šest mjeseci zahvalnost, kaže, duguje gospođi Eleonori Rekeće, vrhunskoj slastičarki iz hotela “Lav”.
Poslu u ugostiteljstvu nada se i Joško Ružić, koji se od špeditera prekvalificirao u kuhara. Kužinavanje mu nije strano; cijeli život, kaže, kuha ženi i djeci, a sad bi konačno svoju strast mogao i unovčiti. Svi koji su probali njegovu hobotnicu u hladetini smatraju da su mu šanse za to velike...
Pročelnik splitskoga područnog ureda HZZ-a Miroslav Delić okupljenima je na promociji kazao kako je studeni uobičajeno krizni mjesec za traženje posla, ali da ih to ne obeshrabri.
- U sektoru turizma potražnja za novom radnom snagom ove je godine bila značajno veća nego prethodnih godina tako da bi do veljače, najkasnije ožujka, vi već mogli na radnim mjestima pokazati što ste naučili - kazao je Delić poželjevši ugostiteljskim radnicima da se što manje viđaju na Zavodu...
Po svjedodžbe na Zavod za zapošljavanje stiglo 29 kuhara, konobara i slastičara i tamo priredilo gozbu