Što se tiče troškova koje imaju ugostitelji, rekao je da se uspio izboriti da se ne ide s pleksiglasom u objektima, ali i da imaju nekih 30-40 kuna troška dnevno za maske i dezinficijense. “Dezinficijensima je cijena skočila od 500 do 1000 posto”, pojašnjava.
Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak bio je gost N1 Studija uživo. Govorio je o ponovnom otvaranju restorana i kafića, porastu cijena namirnica i što misli da će se zbivati u ugostiteljskom sektoru u narednom razdoblju.
O ponovnom otvaranju restorana i kafića kazao je kako se prvi mačići u vodu bacaju i kako oni ovaj prvi tjedan ne očekuju nikakve rezultate.
Ističe kako je bitno riješiti i pitanje noćnih klubova i barova te da oko toga pregovaraju s Nacionalnim stožerom.
“Pušenje je štetno, od pušenja umiru ljudi i alkohol je štetan i od njega umiru ljudi pa je dozvoljeno. Moramo biti svjesni da moramo biti odgovorni i da osoblje nosi maske radi sebe, a ne radi gostiju. Bez odgovornosti opet će doći do lockdowna i produžit ćemo tu agoniju”, rekao je Medak.
Što se tiče troškova koje imaju ugostitelji, rekao je da se uspio izboriti da se ne ide s pleksiglasom u objektima, ali i da imaju nekih 30-40 kuna troška dnevno za maske i dezinficijense. “Dezinficijensima je cijena skočila od 500 do 1000 posto”, pojašnjava.
“Realno je očekivati 50 posto plus otkaza, zatvaranja i drastičnog pada u našoj struci jer smo mi prvi koji smo izloženi”, ističe Medak.
“Bez hrane ćemo nažalost umrijeti od gladi, a ne od korone. Mi smo dosad prodavali uspomenu, memoriju i ugođaj, a sada ćemo nuditi hranu”, dodaje.
Osvrnuo se i na to koliko su ugostitelji plaćali najam za vrijeme dok su bili zatvoreni.
“U većini slučajeva je prepolovljen najam na pola, nekima na trećinu, državne i lokalne uprave su maknuli najam skroz. Neminovno je da su gubici ogromni. Ono što je ključ, ako se ne bude moglo vratiti ide predstečajna nagodba, a onda stečaj”, kazao je zaključno Medak.
Preuzeto sa poslovni.hr