Sve se više uključuju u redovni sustav obrazovanja, ali i na tržište rada

Sve se više uključuju u redovni sustav obrazovanja, ali i na tržište rada

Treba povećati podršku i senzibilizirati javnost za prava osoba s intelektualnim teškoćama.

Hrvatski sabor je 2017. proglasio 16. svibanj Nacionalnim danom osoba s intelektualnim teškoćama kako bi senzibilizirao javnost za prava osoba s intelektualnim teškoćama.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj dana živi 32.522 osoba s intelektualnim teškoćama.

Danas se sve više njih uključuje u redovni sustav obrazovanja, ali i na tržište rada gdje se prepoznaju kao odgovorni i predani zaposlenici kad im se pruži prilika i osigura odgovarajuća podrška.

Nedostatak usluga
Međutim, upozoravaju uz ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, zbog nedostatka usluga podrške u zajednici više tisuća osoba s intelektualnim teškoćama moralo je napustiti svoje domove i mjesta u kojima su živjeli i nastaviti život u ustanovama odvojeni od ostatka društva.

Ratifikacijom Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Hrvatska se obvezala da će i ovoj kategoriji osoba s invaliditetom omogućiti ostvarivanje prava na život u zajednici uz osiguranu podršku.

Povodom Nacionalnog dana Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Marijo Jurišić ukazao je na neprovođenje procesa deinstitucionalizacije kojim bi se osobama s intelektualnim teškoćama i osobama drugim vrstama invaliditeta osiguralo pravo na život u zajednici koje im jamči i Konvencija o pravima osoba s invaliditetom.

“Na deklarativnoj razini opredijelili smo se kao država da je smještavanje u ustanove kršenje ljudskih prava i da takav oblik skrbi treba što prije napustiti, što su i preporuke svih međunarodnih institucija i strateško opredjeljenje Europske unije. Međutim, proces deinstitucionalizacije već godinama ne napreduje, usprkos tome što su i u fondovima Europske unije osigurana sredstva za njegovu provedbu.

Zbog nedostatka usluga podrške u zajednici roditelji osoba s intelektualnim teškoćama i dalje strepe što će biti s njihovom djecom kad njih jednog dana ne bude. Stoga koristimo i ovu priliku da pozovemo nadležne da se ti procesi ubrzaju i osobama s intelektualnim teškoćama i njihovim obiteljima osigura dostojanstven život kakav zaslužuju”, poručio je Jurišić.

Dva dana prije Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama, Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje SUMEZ organizirao je okrugli stol i panel raspravu o važnosti mentalnog zdravlja pod nazivom Dobre prakse u EU i HR u području usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja. Jedan od panelista bila je zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević, a okrugli stol pratila je i savjetnica pravobranitelja Branka Meić Salie.

Kako su istaknuli iz SUMEZ-a, izborno razdoblje je odlična prilika za mobilizaciju političkih kandidata, ali i članica SUMEZ-a da pojačaju napore u zagovaranju i podizanju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja i pružanju podrške u zajednici u svojim lokalnim jedinicama te utječu na političke predstavnike u utrci za EU parlament.

Izbori za Europski parlament, te konstituiranje Sabora nakon održanih nacionalnih izbora, predstavljaju strateški trenutak za zagovaranje i promicanje mentalnog zdravlja u zajednici u javni prostor dajući platformu za podizanje svijesti, utjecaj na političke programe i poticanje pozitivnih promjena te promicanje europskih i hrvatskih dobrih praksi za zaštitu mentalnog zdravlja u zajednici.

Rigidnost sustava
Iako je Savez poziv na okrugli stol uputio svim stranačkim zastupnicima na EU listama, odazvala ih se samo nekoliko. Okrugli stol dio je projekta Naši glasovi za mentalno zdravlje i predstavlja početak istoimene digitalne kampanje, čiji je cilj je informirati i osvijestiti javnost o izazovima, dobrim praksama za podršku mentalnog zdravlja u zajednici te politikama mentalnog zdravlja u Hrvatskoj i EU, te ih pozvati da izađu na izbore za EU Parlament.

Skup je moderirao glumac Adrian Pezdirc iz nezavisne umjetničke inicijative za podršku mentalnom zdravlju mladih Boli me. Uz zamjenicu pravobranitelja panelisti su bili prof.dr.sc. Danijela Štimac iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Marina Vidović, predsjednica Udruge Feniks Split, stručnjakinja peer podrške, Radmila Stojanović Babić, prof. soc. ped. predsjednica Udruge Susret i članica Mental Health Europe i Antonela Golobić, aktivistica za mentalno zdravlje.

Predsjednik SUMEZ-a Tin Pongrac u uvodnom govoru je istaknuo kako se ovim aktivnostima želi dovesti mentalno zdravlje u fokus u vrijeme izbora za Europski parlament zbog nedostatka političkog sluha. Savez okuplja 19 udruga u 10 gradova. Primjećuje da mentalno zdravlje prestaje biti marginalizirano, vjerojatno i zbog posljedica koja su na njega ostavili pandemija i potres.

“U Savezu se zalažemo za veću dostupnost psihoterapije i podrške ljudi sa sličnim iskustvom psihičke krize. Zamijetili sno da je određen broj stranaka u svojim stranačkim programima istaknuo područje zdravstva pa i područje mentalnog zdravlja koje je jedan od prioriteta u EU. Potrebno je izdvojiti veća sredstva kako bi se osigurale potrebne usluge i podrška. Mentalno zdravlje zalog budućnosti jedne države, jednako važno kao obrana, a ulaganje u zdravlje nije trošak nego dobitak”, istaknuo je Pongrac.

Radmila Babić Stojanović podsjetila je na definiciju mentalnog zdravlja koja kaže da je mentalno zdravlje stanje dobrobiti u kojem čovjek može doprinositi zajednici i savladavati svakodnevne životne stresove usprkos simptomima. Marina Vidović iz udruge Feniks napomenula je da ova opće prihvaćena definicija Svjetske zdravstvene organizacije naglasak stavlja na funkcionalnost i dobrobit za društvo, ali izostavlja zadovoljstvo životom i osjećaj ispunjenosti kao važne komponente mentalnog zdravlja.

Prof. dr. sc. Danijela Štimac govorila je o načinu na koji je organiziran sustav skrbi o mentalnom zdravlju na strateškoj razini. Prije dvije godine donesena je strategija koja je na tragu smjernica Svjetske zdravstvene organizacije i europskih smjernica. U njezinu izradu bio je uključen predstavnik korisnika, a daje dugoročnu viziju razvoja i govori o osnaživanju sveukupne populacije. Strategija stavlja fokus na organizaciju usluga u zajednici pri čemu vrlo važno mjesto imaju stručnjaci po iskustvu koji pružaju nadu u oporavak.

Naglasila je kako bi sustav trebao biti fleksibilniji i usmjeren prema jačanju snaga pojedine osobe. Ciljevi strategije su izrada akcijskih planova koji će detaljizirati provedbu. Od 2016. do 2022. godine ona nije postojala. U okviru mreže je osnovano 30 mobilnih timova, dispanzera i psiholoških timova koji će biti povezani sa školama. Cilj su da svaka lokalna jedinica ima stanicu za mentalno zdravlje i dostupnu psihoterapiju...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

Srijeda, 22.05.2024. / poslovni.hr