Sve više Hrvata ulazi u minus na tekućem

Sindikati upozoravaju da su hrvatski građani sve više ovisni o skupim kratkoročnim kreditima. Prema podacima koje je iznio Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, minusi na tekućim računima građana porasli su od početka godine za čak 27 posto.


Sve veća izloženost građana ovakvim kreditima, koji u pravilu služe za popunjavanje kućnog budžeta, najbolje svjedoči o padu životnog standarda.

Najnoviji podaci Hrvatske narodne banke o plasmanima i kreditima poslovnih banaka potvrđuju sve veću dominaciju kratkoročnih kredita u zaduživanju stanovništva. U srpnju su prekoračenja po tekućim računima i kratkoročni gotovinski i potrošački krediti premašili stambene kredite, koji su mnogo godina dominirali u strukturi zaduženosti.

Gotovinski krediti i minusi na tekućim računima dosegli su čak 51,5 milijardi kuna, a njihov udio u ukupnim kreditima stanovništva popeo se na 44 posto, dok stambeni krediti trenutačno čine 41 posto ukupnih kredita stanovništva.

Osjetan rast u ovoj godini imali su i krediti po kreditnim karticama. Takvi krediti su u prvih osam mjeseci ove godine porasli za 11,5 posto i dosegli 5,4 milijarde kuna.

Struktura zaduženosti građana u poslovnim bankama pokazuje da je gotovo pola duga u kratkoročnim gotovinskim kreditima i minusima na tekućim računima građana te zaduženjima po kreditnim karticama.

Z. K., tportal.hr
utorak, 14.10.2008.

Utorak, 14.10.2008.