‘U ovoj godini moglo bi se zatvoriti 50 do 60 posto ugostiteljskih objekata. A to znači 25 do 30 tisuća radnih mjesta’

‘U ovoj godini moglo bi se zatvoriti 50 do 60 posto ugostiteljskih objekata. A to znači 25 do 30 tisuća radnih mjesta’

Ljudi su izbezumljeni i šokirani. Iz jednog apsurda idu u drugi: dosad nisu imali s kim raditi, a sada su došli u situaciju da nemaju što raditi – tako situaciju u kojoj su se našli ugostitelji diljem Hrvatske opisuje poznati hrvatski chef Marin Medak.

Donedavno, vlasnici kafića, restorana i sličnih objekata nisu imali dovoljno radnika. Situacija se, međutim, preko noći promijenila – sada njihovi konobari, kuhari i tako dalje nemaju što raditi, jer naprosto nema posla.

Vlasnici nekih restorana, kako smo pisali u utorak, već su počeli otpuštati svoje radnike. Gosti ne dolaze, otkazane su sve rezervacije, promet je dramatično pao. Neki su restorani, da bi preživjeli, preko noći postali dostava. I Medakov restoran prebacio se na dostavu hrane, mada je, dakako, veliko pitanje koliko se na taj način uopće može preživjeti: ljudi su, podsjeća Telegramov sugovornik, napravili zalihe za mjesec dana, imaju hrane pa će kuhati i jesti kod kuće.

Ugostitelji nemaju izbora

A što se tiče zaposlenih, situacija je, kaže, u njegovoj firmi raznolika. Desetak ljudi, veli, samo je tražilo da ih pošalje na burzu jer zbog obiteljske situacije ne mogu ni minimalno riskirati da budu izloženi zarazi. Dio zaposlenika, tvrdi dalje, sam se odrekao primanja, pa čak i ponudio vlastiti novac za pomoć – „financijski su situirani i žele maksimalno pomoći firmi da se sve pregrmi“.

Jasno je, međutim, da – prije noćašnjeg zatvaranja – nisu svi ugostitelji bili u istoj situaciji. Kvartovski objekti, kazao nam je u srijedu Medak, još su nekako funkcionirali, ali objekti koji su u centru grada, koji su izrazito naslonjeni na turiste, “nemaju izbora, oni masovno dijele otkaze i šalju ljude na burzu kao tehnološki višak“.

Slijedi li masovna propast?

Mogu li kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti preživjeti zatvaranje na 30 dana, pitamo predsjednika ugostiteljske udruge. Medak se, međutim, ne plaši toliko te relativno kratkotrajne mjere, nego se pita što će se dogoditi ako ovakva situacija potraje, recimo, do srpnja, odnosno ako ljudi – čak i ako više ne bude sve zatvoreno – zbog straha od zaraze i slično ne budu išli u ugostiteljske objekte.

Zbog promjena navika domaćih ljudi i nedolaska stranih turista, pad prometa mogao bi biti drastičan; Medak procjenjuje, sa 15 milijardi kuna godišnje na svega tri milijarde, eventualno na pet ili šest milijardi u slučaju da dio stranih turista ipak dođe. To bi, ističe, značilo zatvaranje 50 do 60 posto ugostiteljskih objekata u ovoj godini, „a to znači 25 do 30 tisuća radnih mjesta“. „Ovo će desetkovati ugostiteljske objekte“, zaključuje poznati chef.

LinkedIn

LinkedIn
Zapratite nas na LinkedIn-u
https://www.linkedin.com/company/posao-hr

Petak, 20.03.2020. / telegram.hr