Važnost Učenja: Koliko karijera ćemo promijeniti i kako u tome biti uspješan?

Važnost Učenja: Koliko karijera ćemo promijeniti i kako u tome biti uspješan?

U današnjem brzom i dinamičnom svijetu, ideja o tome da ćemo provesti cijeli radni vijek u jednoj karijeri postaje sve manje realna. Knjiga "The 100-Year Life" autora Linde Gratton i Andrewa Scotta nudi nam uvid u to kako produljeni životni vijek mijenja način na koji gledamo na rad i karijeru.

Jedan od ključnih argumenata knjige je da ćemo tijekom svog radnog vijeka promijeniti više karijera, što nas dovodi do zaključka da je kontinuirano učenje postalo neophodno za prilagođavanje ovim promjenama.


1. Kontinuirano Učenje kao Temelj Karijernog Razvoja
Jedan od najvažnijih savjeta iz knjige "The 100-Year Life" jest da kontinuirano učenje postaje ključni faktor uspjeha u svijetu gdje su karijere sve manje linearne. Više nije dovoljno steći obrazovanje na početku života i očekivati da će nas to znanje voditi kroz cijelu karijeru. Umjesto toga, moramo biti spremni neprestano učiti i prilagođavati se novim tehnologijama, metodologijama i promjenama u industriji.


2. Fleksibilnost i Prilagodljivost
Kao što ističu Gratton i Scott, fleksibilnost i prilagodljivost su esencijalne vještine u dugovječnom životu. Poslovi se mijenjaju brže nego ikada prije, a sposobnost da se prilagodimo novim zahtjevima tržišta rada može značiti razliku između uspjeha i stagnacije. Učenje novih vještina i stjecanje novih znanja omogućava nam da ostanemo relevantni i konkurentni.


3. Umrežavanje i Raznolikost Iskustava
Knjiga također naglašava važnost umrežavanja i raznolikosti iskustava. Kroz povezivanje s različitim ljudima i sudjelovanje u različitim industrijama, stječemo širok spektar znanja i vještina koje nam mogu pomoći u prelasku iz jedne karijere u drugu. Osim toga, raznolikost iskustava može potaknuti inovativnost i kreativnost, što je od velike važnosti u suvremenom poslovnom okruženju.


4. Planiranje Dugoročnog Učenja
Kao što predlažu autori, važno je imati dugoročni plan za učenje i razvoj. To uključuje postavljanje ciljeva za stjecanje novih vještina, praćenje trendova u industriji i aktivno traženje prilika za profesionalni razvoj. Investiranje u vlastito obrazovanje i razvoj nije samo korisno za karijeru, već i za osobni rast i zadovoljstvo.


Savjeti za Kontinuirano Učenje:
1. Upisujte se na online tečajeve: Platforme poput Coursera, Udemy i edX nude širok spektar tečajeva iz raznih područja.
2. Sudjelujte na radionicama i seminarima: Aktivno sudjelovanje na industrijskim događajima može vam pomoći da ostanete u toku s najnovijim trendovima.
3. Umrežavajte se: Povezivanje s profesionalcima iz različitih područja može vam pružiti nove perspektive i prilike za učenje.
4. Čitajte knjige i članke: Stalno obogaćujte svoje znanje čitanjem relevantne literature i stručnih članaka.
5. Tražite mentore: Mentori mogu pružiti dragocjene savjete i smjernice za profesionalni razvoj.
6. Pozorno slušajte ljude koji vam se ne sviđaju: Iako je izazovno, slušanje različitih perspektiva, čak i od ljudi koji vam se ne sviđaju, može pružiti vrijedne uvide i proširiti vaše razumijevanje.


Zaključno, dug život i promjenjivo tržište rada zahtijevaju od nas da neprestano učimo i prilagođavamo se. Kontinuirano učenje nije samo nužnost, već i prilika za osobni i profesionalni rast. Kao što autori "The 100-Year Life" ističu, naša sposobnost da se prilagodimo i učimo tijekom cijelog života ključ je uspjeha u svijetu višestrukih karijera.

Autor: Iva Taiber

Iva Taiber

Iva Taiber

Iva Taiber je iskusna liderica i poslovni strateg s 20-godišnjim iskustvom.

Pomaže liderima i njihovim timovima da postignu NextLevel poslovne rezultate kroz još vještije korištenje svojih leaderskih snaga.

Iva vjeruje da su jasnoća svrhe i vizije, vješta komunikacija, podrška zaposlenicima da razumiju novi poslovni kontekst, rad na mindsetu, te kontinuirano osnaživanje sa novim znanjima i vještinama ključni elementi individualne promjene, koja onda doprinosi novom osobnom i organizacijskom uspjehu i razvoju.

L: linkedin.com/in/iva-taiber
W: nextlevel.com.hr

Četvrtak, 11.07.2024.