"Nema praznika, nema godišnjeg odmora. Ne možemo si to dopustiti. Na tržnici sam ja svakodnevno, a povremeno me zamijene muž ili sin. Kad dođem kući, pomažem u plastenicima", kaže Dragica Štikavac, koja je do prije 15 godina radila u jednoj zagrebačkoj bolnici.
Primjer obitelji Štikavac iz Otoka Nartskog to najbolje pokazuje. Ova obitelj već 15 godina građanima Zagreba, na tržnici Savica, isporučuje sezonsko povrće koje proizvodi na 1,5 hektara plastenika i još dodatno na 1,5 hektara otvorenih površina.
Jedni su od rijetkih koji ne uzimaju poticaje, ne javljaju se na natječaje koje raspisuje država, nego se bore kako znaju i umiju na surovom tržištu povrća u hrvatskoj metropoli.
"Ne uzimamo poticaje, nismo se nikad ni prijavljivali za njih. U posljednje vrijeme kolege me nagovaraju da se javim na neki od natječaja iz Programa ruralnog razvoja koji su namijenjeni mladim poljoprivrednicima. Nažalost, dosad nisam imao baš nešto vremena da se bavim time, ali možda bi bilo pametno to malo istražiti", kaže za Agrobiz Dubravko Štikavac, 24-godišnji poljoprivrednik koji od svoje 15. godine pomaže roditeljima. Završio je srednju poljoprivrednu školu, krenuo i na fakultet, ali je odustao i sad svoju budućnost vidi u proizvodnji sezonskog povrća.
"Nema za nas godišnjeg odmora, mi smo na tržnici svaki dan, nema nas samo jednom tjedno, ponedjeljkom. Nema praznika, nema godišnjeg odmora. Ne možemo si to dopustiti. Na tržnici sam ja svakodnevno, a povremeno me zamijene muž ili sin. Kad dođem kući, pomažem u plastenicima", kaže Dragica Štikavac, koja je do prije 15 godina radila u jednoj zagrebačkoj bolnici, ali su se ona i muž odlučili upustiti u poljoprivredni posao i sve što su imali otada su ulagali u plastenike.
Obitelj Štikavac na svom imanju ima oko 20 različitih plastenika. Od malih, srednjih i nekoliko velikih. Na pitanje koliko proizvode, majka Dragica i sin Dubravko uglas odgovaraju da ne znaju jer ne stavljaju ništa na papir.
Proizvode sve što ljudi na tržnici traže i trebaju. Sad ide matovilac, uskoro će rotkvica i mladi luk, kreću i salate, a onda od svibnja nastupa prava i puna sezona kad imaju sve što ljudima treba, rajčice, krastavce, paprike, lubenice, jagode. "Na placu moraš imati u ponudi sve što ljudi traže, inače nema prometa", kaže Dragica, te dodaje kako su kupci danas postali jako zahtjevni.
Nema za nas godišnjeg odmora, mi smo na tržnici svaki dan, nema nas samo jednom tjedno, ponedjeljkom. Nema praznika, nema godišnjeg odmora.
Ostatak vijesti pročitajte na portalu poslovni.hr