Roots je “juice and cocktail bar” u kojem, ako dođete prije 4 sata poslijepodne, možete uživati u zdravim smoothiejima, svježe cijeđenim sokovima ili pak zdravom doručku. Posjetite li, međutim, Roots nakon 4 sata poslijepodne, možete uživati u koktelima i ostalim alkoholnim pićima.
Upravo se u 4 sata “juice bar” pretvara u “cocktail bar” te se mijenja glazba, osvjetljenje, konobari, menu i pozadina šanka.
Roots je prvi takav bar u svijetu, a njegov je vlasnik Tomislav Perko, koji je za Zagreb.info otkrio pojedinosti o svojem načinu života i o tome odakle odluka da postane poduzetnik u Hrvatskoj.
Tomislav Perko, inače diplomirani ekonomist, zadnjih 10 godina dosta je putovao svijetom služeći se alternativnim načinima putovanja- većinom autostopom.
Napisao je dvije knjige-“1000 dana proljeća” koja govori o zaljubljivanju u putovanja i njegovim počecima u tom kontekstu te o pripremi za put oko svijeta, dok “1000 dana ljeta” govori o putovanju oko svijeta u kojem je obišao 5 kontinenata u 3 godine.
Nakon putovanja i dvije knjige, Perko je držao predavanja o tome kako putovati svijetom gotovo besplatno, nakon čega je odlučio “baciti” se u ugostiteljstvo otvorivši “Roots – juice and cocktail bar” u Tomićevoj ulici, gdje se nalazi zadnjih godinu dana.
Za putovanja se odlučio, kaže, još 2007./2008. godine kada je, kao student, otkrio Couchsurfing mrežu putem koje je ugostio mnoge ljude, tada u podstanarskom stanu u Zagrebu. Kako je puno ljudi dolazilo, čuo je njihove priče i iskustva u putovanjima, a kako je rekao na jednom svojem predavanju (koje možete pogledati u nastavku) – sjaj u očima tih ljudi ga je naveo da napravi prvi korak jer, kako kaže- danas se putovati može gotovo bez novaca. Za takva putovanja ne moraš biti niti jako bogat, niti jako hrabar, već je najvažnije učiniti prvi korak- izaći iz “comfort zone”.
Nakon putovanja oko svijeta koje je trajalo 3 godine, a na kojem je imao, kaže, predivnih iskustava, odlučio se vratiti svojim korijenima i puštati ih u svojem gradu – Zagrebu, otvorivši Roots (eng. korijeni), simboličnog naziva.
Roots bar koristi uvijek svježe i kvalitetno voće i povrće uz koje poslužuje bambusove ili metalne slamke. Kako Perko kaže, promet im je nešto bolji kada je Roots cocktail bar. A na zidovima možete pogledati fotografije s njegovih putovanja.
Ideja za osnivanje takvog kafića potaknuta je njegovim iskustvom prije putovanja, kada je radio kao konobar u juice baru u Zagrebu te iskustvima nakon putovanja, kada se okušao u ulozi cocktail majstora. Želio je stvoriti nešto što će privlačiti ljude ne samo prijepodne, poput juice bara, ili samo poslijepodne, poput cocktail bara, te se tako odlučio na oboje.
Cijeli članak dostupan na: zagreb.info