Od Nove godine se ukida olakšica koja je poticala poslodavce da zaposle mlađe od 30 godina

Od Nove godine se ukida olakšica koja je poticala poslodavce da zaposle mlađe od 30 godina

Hrvatska je tako po pitanju nezaposlenosti mladih iznad europskog projseka koji iznosi 14,5 posto nezaposlenih mladih osoba do 25 godina.

Uskoro jedna olakšica za zapošljavanje manje. Izmjenama Zakona o doprinosima, koji su upućeni u javno savjetovanje, predlaže se ukidanje dosadašnje mjere oslobađanja od obveze plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za osobe mlađe od 30 godina, što bi na snagu trebalo stupiti prvog siječnja iduće godine, a u objašnjenju se navodi da bi ukidanje postojeće olakšice trebalo “doprinijeti održivosti sustava zdravstvenog osiguranja”.

Namjeru da se ukine olakšica za zapošljavanje mladih, tj. oslobađanje plaćanja doprinosa za zdravstveno osiguranje za mlađe od 30 godina u Vladi opravdavaju povećanom gospodarskom aktivnošću koja se očituje i u smanjenoj stopi registrirane nezaposlenosti u odnosu na prethodna razdoblja.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti je u 2014. godini, kada je uvedena ova olakšica, iznosila 19,6 posto s 1.342.149 zaposlenih osoba, dok je stopa registrirane nezaposlenosti u 2023. godini iznosila 6,1 posto s 1.663.522 zaposlenih osoba.

Zbog pozitivnih makroekonomskih pokazatelja koji se projiciraju, između ostaloga, i na tržište rada, pojačana je potražnja za radnicima, što će za posljedicu imati dodatno smanjenje registrirane nezaposlenosti u budućem razdoblju, navodi se u javnom savjetovanju.

Također se podsjeća da se doprinos za zdravstveno osiguranje temelji na modelu solidarnosti, prema kojem je svatko dužan sudjelovati u podmirenju javnih troškova u skladu sa svojim gospodarskim mogućnostima, i to na način da spomenuti doprinos plaćaju svi oni koji ostvaruju primitke ili dohotke i za one koji ih ne ostvaruju, odnosno koji nemaju obvezu doprinosa, piše Novi list.

“Korištenjem oslobođenja od obveze doprinosa na osnovicu za mladu osobu u uvjetima povećane potražnje za radnicima te posljedično i povećane zaposlenosti odnosno pada registrirane nezaposlenosti izazov je postići održivost sustava zdravstvenog osiguranja”, navodi se u objašnjenju.

Uvođenje oslobođenja od obveze doprinosa na osnovicu za mladu osobu u trajanju do pet godina imalo je za svrhu poticanje poslodavaca na zapošljavanje mladih osoba na neodređeno vrijeme s ciljem smanjenja udjela mladih nezaposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih osoba.

Također, ovakvim načinom poticanja zapošljavanja cilj je bio smanjiti stopu nezaposlenosti određenih dobnih skupina radno aktivnog stanovništva. Navodi se da je smanjenjem stope registrirane nezaposlenosti smanjen i udio mladih nezaposlenih osoba (od 15-29 godina) u ukupnom broju nezaposlenih osoba.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Utorak, 15.10.2024. / Poslovni.hr, poslovni.hr