Stigli smo do polovice listopada, a za većinu sezonaca to znači i povratak kućama, s poslom u turizmu je gotovo. Da je tako pokazuju i posljednji podaci o broju nezaposlenih: 200 ljudi dijeli nas od 320 tisuća nezaposlenih.
Kuhar Dejan Bilogravić ni ne broji koliko je pizza tijekom posljednjih nekoliko mjeseci napravio. 'Radim od početka četvrtog mjeseca i danas mi je zadnji dan. Za stalno nema nigdje posla. Samo sezonski i to je to', rekao je Dejan. Kući u Slavoniju krenut će sutra. 'Sutra krećem doma i vidjet ćemo. Možda neki novi posao nađem, ako ništa drugo onda mi preostaje biro', rekao je Dejan.
No dobro zna, baš kao i njegovi kolege da je do posla doći teže nego ikada. 'Pripremio sam se malo za zimu. Da se nešto 'skrpa' jer situacija takva. Nadam se da ću se uspjeti snaći', rekao je konobar Silvano Žužić. 'Ne mora biti u vezi s ugostiteljstvom i turizmom. Može recimo i građevina i slično', rekao je konobar Vlatko Stipić.
'Uvijek treba imati neki plan za zimu', kaže konobarica Dajana Baković. Ni do sezonskog je posla ove godine nije bilo lako doći. 'Dnevno je dolazilo po četiri, pet ljudi u lokal pitati za posao. Raspitivali su se telefonom, mailovima, preko weba...', rekla je ugostiteljica Sanela Jurešić. U turističkim mjestima broj potrebnih radnika jako varira.
'Po sezoni imamo 40 zaposlenih ljudi, a po zimi imamo 15 stalno zaposlenih. S tim da bi bilo lakše da ih je manje, ali ipak nastojimo ih zadržati', kaže Sanela. Većina sezonaca vraća se svake godine.
'Dogodi se svake godine jedan, dva nova, ali uglavnom su stalni. S istim ljudima radimo. Nekako smo se već privikli jedni na druge', rekao je ugostitelj Anđelko Justinić. To što se vraćaju iz godine u godinu samo znači da su vrijedni i predani radnici s kojima su njihovi poslodavci iznimno zadovoljni, ali i to da ni takvi vrijedni ljudi često ne mogu pronaći stalni posao.
Video prilog pogledajte na linku.