Stojanović: u idućoj godini otvaranje 50.000 novih radnih mjesta

Programom aktivne politike zapošljavanja koju Fond financira u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje u ovoj je godini do sada zaposleno oko 15.000 ljudi, kazao je Stojanović.

Do sada je Fond zaprimio više od 120 projekata sa zahtjevima za sufinanciranje, obrađen je tek manji dio i tim će se programima zaposliti odnosno otvoriti 2.440 novih radnih mjesta.

Kako je natječaj neprestano otvoren, Stojanović očekuje da će njihovim odobravanjem, zajedno s realizacijom Vladinih programa zapošljavanja u idućoj godini biti otvoreno novih 50.000 radnih mjesta.

Drugi fond, Fond za regionalni razvoj u ovoj je godini za sada financirao programa i projekta u vrijednosti 281 milijun kuna. Raspisan je i javni natječaj za odabir infrastrukturnih i gospodarskih projekata, a županije do konca ovog mjeseca moraju dostaviti rangirane projekte sa svoga područja u okviru kvota koje im je dodijelio Fond, istaknuo je predsjednik Uprave Danijel Žamboki.

Na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni ovogodišnji rezultati rada Ministarstva financija i planovi za iduću godinu, posebno su istaknute promjene paketa poreznih zakona, od izmjena u oporezivanju dohotka do promjena u porezu na promet nekretninama.

O tom posljednjem zakonskom prijedlogu ovaj bi tjedan trebao po hitnom postupku odlučivati i Hrvatski sabor.

Prema prijedlogu izmjena Zakona o porezu na promet nekretninama toga 5-postotnog poreza bili bi oslobođeni građani koji prvi put kupuju stan i time rješavaju svoje stambeno pitanje.

No, predložene izmjene oslobođenje od poreza vezuju se i za površinu stana koji se kupuje, a kako je danas najavio ravnatelj Porezne uprave Milan Trbojević, ako se kupuje veći stan, građani bi bili oslobođeni plaćanja poreza na propisanu kvadraturu, dok bi porez plaćali na kvadraturu iznad toga.

Tako se npr. za samca predviđa oslobađanje od plaćanja poreza za kupovinu stana ili kuće do 50 četvornih metara. Kupi li pak on stan veće kvadrature od toga, npr. od 65 kvadrata, ili 100 kvadrata ne bi platio porez na propisanih 50 kvadrata, ali bi na površinu iznad toga, odnosno na tih 15 kvadrata, ili 50 kvadrata više platio pet posto poreza na promet nekretninama, objašnjavaju u Ministarstvu.

Hina

Utorak, 10.12.2002.