“Neki ljudi misle da sam čudan što živim ovdje, no vidio sam kakav je život na zapadu tako da i dalje vjerujem da sam odabrao dobro mjesto za život i sretan sam ovdje”, riječi su to kojima britanski poduzetnik Paul Bradbury započinje svoju priču i YouTube video o životu u Hrvatskoj
“Živim u Hrvatskoj već 20 godina i svjedočio sam smanjivanju populacije od 10 do 15 posto u tom vremenu. Mnogi ljudi su emigrirali u potrazi za boljim životom u druge države. Nema puno stranaca koji su doselili u Hrvatsku u tom vremenu. Neki ljudi misle da sam čudan što živim ovdje, no vidio sam kakav je život na zapadu tako da i dalje vjerujem da sam odabrao dobro mjesto za život i sretan sam ovdje”, riječi su to kojima britanski poduzetnik Paul Bradbury započinje svoju priču i YouTube video o životu u Hrvatskoj
Rodio se u Manchesteru, a posjetio je brojne države prije nešto što je shvatio da je Hrvatska najbolje mjesto za život u Europi. Na svojem YouTube kanalu snimio je video po imenu Croatia is the best place to live: 8 reasons why u kojem je nabrojao osam razloga koji pojašnjavaju zašto se odlučio upravo za Hrvatsku.
Prvi razlog koji ističe Bradbury je taj što je u pitanju sigurna država, kako on kaže, jedna od najsigurnijih u svijetu za život i odgajanje djece. Ljudi paze jedni na druge, pomažu vam oko djece, a i postotak kriminala je mnogo manji nego u drugim europskim zemljama.
“Pričao sam s jednom ženom iz Sjeverne Afrike koja živi u Hrvatskoj i koja mi je rekla kako joj je trebalo godinu dana da skupi hrabrost i ostavi stvari poput mobitela na suvozačevom mjestu unutar zaključanog auta. Jednom prilikom mi je u Zagrebu ispao laptop, a da nisam ni primijetio do idućeg jutra kada mi ga je osoba koja ga je našla vratila, i to popravljenog. To je čest slučaj u Hrvatskoj, ako nešto izgubite velike su šanse da će naći put do vas”, ističe Bradbury.
Druga stvar koju voli su prirodne ljepote. “Hrvatska ima prekrasnu prirodu, čak 10 posto državnog teritorija obuhvaća nacionalne parkove i parkove prirode. Gdje god se okrenete, zapanjit će vas ljepota te zemlje, čak i kad idete u šetnju uvijek ćete naići na neku prirodnu ljepotu. Imaju više od 1000 otoka, 1772 km obale, a i unutrašnjost zemlje je također spektakularna”, smatra Bradbury.
Treći na listi razloga našao se lifestyle, kako kaže Bradbury, Hrvatska ima najbolji lifestyle u Europi. “Nemojte se zavaravati i misliti da nitko ne radi kada vidite mnoštvo ljudi u kafićima kako ispijaju kavu po dva sata tijekom radnog vremena. Mnogo se posla obavi upravo u kafićima. Mnogi ljudi na zapadu žive da bi radili i zaboravili su kako je to živjeti, dok Hrvati rade da bi živjeli. I u tome je velika razlika. Ovdje se sve radi na mnogo lakši način i to funkcionira”, objašnjava.
Još jedna stvar koju obožava kod Hrvatske je apsurdnost koji čine život zanimljivijim.
“Hrvatsku opisujem kao Apsurdistan s najboljim lifestyleom u Europi i s trunkom balkanske ludosti koji dodate na sve to. Sve stvari funkcioniraju, ali uvijek postoji neki mali detalj koji nema smisla. Primjerice ako ste stranac u ovoj zemlji i želite produžiti svoj boravak ili dozvolu za rad morate donijeti rodni list ne stariji od šest mjeseci. Iako sam rođen 1969. i moji podaci se od tad nisu promijenili i nisu ni mogli, moj rodni list po njima ne vrijedi za dobivanje te dozvolu tako da ga svake godine moram iznova vaditi ga i platiti taj papir 500 kuna. Hrvatska je puna takvih primjera. Izdao sam knjigu i ako je želim prodavati u PDF formatu moram imati skladište koje ima vodu, kanalizaciju i struju i sve to kako bi mogao prodati pdf knjige. Takve apsurdnosti čine svakodnevicu drugačijom”, ističe Bradbury.
Kao sjajnu stvar navodi i hranu. “Hrvatska kuhinja je fantastična, no ono što je odvaja od ostalih kuhinja je svježina namirnica. Neke namirnice se ne mogu pronaći u trgovinama tijekom cijele godine, ali kada se pojave – okus je nevjerojatan, kao da nije s ovog svijeta. I to je nešto čega na zapadu nema. Nema boljeg osjećaja, nego kad naprimjer na kraju divnog dana sjedite vani na terasi, pijete gin tonic i pošaljete djecu da s drveta u dvorištu uberu limun koji ćete odmah staviti u piće. Takve stvari se inače ne događaju često. Počnete se veseliti berbama i sezonskim namirnicama. Jesti šparoge u proljeće, rajčice u ljeto ili mandarine u studenom je magično iskustvo. Naučite se na to da namirnice nisu sve dostupne stalno, ali kada im je sezona onda je to čista magija”, objašnjava Bradbury.
Cijeli članak dostupan je na Poslovni dnevnik.