Sonja Herpich profesionalna je fotografkinja, a u slobodno vrijeme odrađuje 16-satne smjene na Oktoberfestu kao konobarica. Posao od 16 sati za 16 dana koliko traje Oktoberfest za mnoge bi bio "nemoguća misija", no ovoj Nijemici pruža osobni izazov, kao i mentalni odmor od kreativnog posla kojim se bavi.
U razgovoru za Munchies, Herpich je između ostalog opisala kako izgleda tipičan radni dan konobarice na Oktoberfestu.
- Najteže je vikendima. Počinjemo oko 8, 9 ujutro, a stotine ljudi već stoje pred šatorima i čekaju da se vrata otvore. Nakon što počistimo stolove, zabava može početi, a to znači da masa ljudi nahrli u šatore tražeći slobodan stol, a ako ga pronađu slave kao da su dobili na lotu, kaže Herpich.
Točenje piva počinje oko 9, 10 ujutro, a cijeli proces (zajedno s prodajom hrane) nastavlja se sve do navečer. Svi posjetitelji Oktoberesta imaju samo jednu misiju: napiti se.
- Ljudi stoje posvuda. Plešu, skaču i vrište, a ja se sa 12 krigli piva moram probijati kroz njih i uz to zaštititi svoje džepove i novčanik od potencijalnih kradljivaca.
Kako bi u četiri popodne šator bio spreman za ljude iz kompanija koji su rezervirali svoja mjesta, sat vremena ranije prostor se prazni i kreće nova runda čišćenja, a osoblju Oktoberfesta se čini kao da je tek počeo novi dan.
- U četiri popodne krećemo iznova sve do 22:30 kada primamo zadnje narudžbe. Tada u šator dolaze zaštitari i svi ljudi moraju napustiti prostor. Zatim sve počistimo, popijemo zasluženu pivu i uputimo se kući, kaže Herpich.
Radišna konobarica tvrdi da joj posao na Oktoberfestu pruža uvid u granice koliko daleko može otići, i koliko je jaka kao osoba. No ipak, nakon 16-dnevnog posla za koji kaže da joj "ne treba mozak" potreban joj je odmor koji će realizirati u wellness hotelu s kolegama i u planinama s obitelji.
Vijest je preuzeta sa portala poslovni.hr