Poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati

Poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati

Pri završetku Geodetskog faksa i rada u IT industriji, otvorio mi se širok spektar raznih poslova te znanja koje sam htjela svladati, a nisam znala otkuda krenuti, koji bi mi se od tih smjerova najviše svidio, i postoji li najbolji put za razvijanje. Znala sam da uživam u rješavanju inženjerskih zadataka te sam se znala okušati i u programiranju. No, isto tako, znala sam da ne želim biti zatvorena u balonu gdje samo rješavaš zadatke bez komunikacije s klijentom i razumijevanjem njegovih potreba.

Poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati

Ponekad se lako izgubiti u svim tim razmišljanjima i poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati, što me navelo da se priključim i programu mentoriranja. Priključivanjem u program mentorstva, dobila sam vrhunsku mentoricu koja je prvenstveno saslušala sve moje želje, obuhvatila sva zanimanja i nekako ih uklopila u proces prolaska kroz različite poslovne pozicije koje sudjeluju u razvoju proizvoda, od osmišljavanja proizvoda, njegove realizacije te testiranja. Na ovaj način uspjela sam se dotaknuti više različitih uloga radeći njihov svakodnevni posao te sam mogla vidjeti koje mi se ne sviđaju, a na koje poslove bih se htjela dalje fokusirati.

Za početak smo trebale osmisliti neki proizvod koji ću razvijati. Bilo je bitno da radim na nečemu što će mi na neki način biti korisno i kasnije, a da sam razvoj nije previše kompleksan jer je mentoriranje imalo svoj rok trajanja. Dogovorile smo da ću izraditi “jednostavnu” web stranicu koja će prikazivati moj CV na malo drugačiji i zabavniji način kako bi prikazivalo mene kao potpunu osobu, a ne samo potencijalnog zaposlenika.

Moja prvi zadatak bio je postati Product Owner svog proizvoda, odlučiti što sve želim prikazati i kome. Mentorica mi je tu pomogla s pitanjima koje si moram postaviti te osiguravajući da ne odem previše u dubinu i širinu same uloge već da samo zagrebem površinu i vidim zanima li me to. Odlučila sam da će ciljana skupina biti potencijalni poslodavci koji bi pristupili mojem životopisu i zainteresirali se za mene, te ljudi koji se već bave IT-em i imaju slične hobije kao ja, koji bi pristupili mom CV-u I potencijalno pokrenuli konverzaciju.

Nakon osmišljavanja ideje pristupila sam UX/UI dizajnu, gdje sam se prvo educirala o korištenju Adobe XD programa koji služi za dizajniranje web i mobilnih aplikacija. Super je što je program besplatan, a tutorijali odlični te sam uživala prolazeći ih. Zatim sam prikupila zahtjeve od “klijenta” za izradu te sam kreirala frameworke. Iako moja mentorica nema znanje o UX/UI-u, njen posao ovdje bio je da me navodi na što se sve treba fokusirati prilikom dizajniranja stranice, točnije za koga i za koju svrhu se ona radi.

Poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati

Zatim sam krenula u najdugotrajniji proces, a to je kreiranje same web stranice. U ovom dijelu, mentorica me usmjerila u tehnologije koje imaju obilnu dokumentaciju i tutorijale koji bi mi pomogli u učenju i izradi stranice. Tehnologiju koju sam koristila je Gatsby.js, Reactov framework za generiranje web stranica, koji koristi GraphQL za stvaranje slojeva podataka. Tu sam se također trebala educirati jer nisam nikad do sada prije koristila te tehnologije. Pošto je proces učenja bio duži, tek sam nakon mjesec i pol dana mogla krenuti u stvaranje proizvoda. Bugovi i neznanje nisu me sprječavali da odustanem od rada, već sam samo dobivala još veću motivaciju kada bih napravila manji korak ka cilju. Naravno, s mentoricom sam prolazila kroz probleme na koje bih naišla te bi me malo usmjerila do rješenja, a na meni je bilo da do njega dođem.

Poželjela sam da mi netko pokaže smjer u kojem se mogu razvijati

Nakon izrade stranice krenulo je i testiranje koda i web stranice, za što sam se ponovno educirala. Učila sam o Squish Web aplikaciji koja omogućuje izradu automatskih unit testova te testiranje HTML komponenti. Jednom kada se testovi specificiraju, potrebno ih je samo pokrenuti da bi odradili svoj posao. U ovom dijelu procesa, mentorica me naučila kako razmišljati na programerski način, razmišljati kao “računalo” prilikom testiranja komponenti, što mi je olakšalo pisanje testova koji daju konkretne i primjenjive rezultate.

Sam proces mentoriranja mi je potvrdio da uživam u inženjerskim zadacima i da se slobodno nastavljam razvijati u tom smjeru, preuzimajući poneke tehničke zadatke na poslu (što trenutno i radim), pa makar ne znala na početku tehnologije, jer se apsolutno sve može naučiti. Shvatila sam također da Product Owner i Tester nisu uloge u kojima uživam.

Kada sad sagledam cijeli mentoring proces, shvatila sam da u mom razvoju nikad neće biti konačnog cilja, da je ok ako još ne znam što želim raditi do kraja života. Sve dok ja u tom procesu traženja i učenja uživam i ponekad riskiram, na dobrom sam putu, pošto nam znanje i iskustvo nitko ne može ukrasti.

Priključite se i vi ovom mentoring programu, ukoliko ste na početku svog poslovnog puta, a ne znate što bi ste, ni kako biste to postigli, te ako želite upoznati vesele, poduzetne ljude koji uživaju u svom poslu i žele pomoći vama da ulovite svoj posao iz snova.

Autor: Dora Kardum, Business Analyst

Svog mentora ili mentoricu možeš pronaći na ovom linku.

Članak by Mentoring Byte

Mentoring Byte

Mentoring Byte pokrenule su Nataša Kapov, Andrea Knez Karačić, Marina Grljušić i Lora Pleško, četiri žene s dugogodišnjim iskustvom u IT industriji.

Kako njih 4 razvijaju svoje karijere upravo unutar IT-ja, prirodno je bilo da i žele učiniti nešto u toj industriji.

IT je izrazito kompetitivna i brza industrija i ponekad je teško držati korak s novim tehnologijama i trendovima, što može rezultirati osjećajem neadekvatnosti.

Mentoring Byte je stvoren kao odgovor na ovaj problem. Ukratko - Mentoring Byte je volonterska inicijativa kojoj je cilj osnaženje lokalne IT zajednice kroz međusobno pomaganje i dijeljenje znanja putem ovog besplatnog i volonterskog mentorskog programa.

Više o Mentoring Byte-u na www.mentoringbyte.com

Srijeda, 05.06.2024. / mentoringbyte.com