Razvojem proizvoda od turopoljske svinje lokalno se stanovništvo potiče na ostanak i opstanak. Sajam Proizvodi hrvatskog sela svečano je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Šezdesetak proizvođača najboljih domaćih proizvoda do nedjelje sudjeluje na sedamnaestom sajmu Proizvodi hrvatskog sela. Sajam se ove godine održava u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, na mjestu gdje je 2001. godine organiziran prvi.
„U sedamnaest se godina u Hrvatskoj razvilo tržište tradicijskih proizvoda. 2001. godine proizvođači su svoje proizvode prodavali na kućnom pragu te dva sajma. Danas postoji niz delikatesnih trgovina i prodajnih manifestacija diljem zemlje, a na suvremenu se distribucijsku mrežu svojom potražnjom nadovezuje i HORECA sektor, tj. hoteli te restorani. Sajam Proizvodi hrvatskog sela pritom se razvio u mjesto prezentacije, promocije i prodaje onoga najboljega“, kazao je Damir Kovačić, organizator Sajma i direktor Agrarnog savjetovanja.
Zaljubljenicima u tradicijske prehrambene proizvode i pića Sajam donosi vina, rakije, likere, maslinova i bućina ulja, med, sireve te suhomesnate proizvode.
Posebno zanimanje prvog je dana Sajma privukao degustacijski kutak Parka prirode Lonjsko polje. Naime, ta je ustanova na Sajmu predstavila tradicijske proizvode od turopoljske svinje.
„Turopoljska svinja jedna je od najstarijih europskih pasmina svinja te autohtona hrvatska pasmina, nastala u Turopolju tijekom ranoga srednjeg vijeka. Nažalost, danas gotovo da je više uopće nema. Trenutačno je svega 19 registriranih uzgajivača i proizvođača s oko stotinjak krmača. Kako bi se proizvođače potaknulo na povećanje uzgoja, brigu i očuvanje turopoljske svinje, u tijeku je projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji je sredstvima Europske unije pokrenula Europska komisija. Radimo na brendiranju turopoljske svinje jer među potrošačima želimo razviti interes za tim tradicijskim proizvodima. To potiče lokalno stanovništvo koje se može baviti uzgojem, na ostanak i opstanak“, kazao je Ivor Stanivuković, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.
Proizvode od turopoljske svinje među kojima su čvarci, špek, mast, kobasice i salama, među prvima je probao gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.
Svečano otvarajući Sajam građane je pozvao da se upravo domaćim tradicijskim proizvodima opskrbe za nadolazeće blagdane te dodao da istih nema na policama trgovačkih lanaca.
Potporu izlagačima svojim je dolaskom dao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.
Sajam je otvoren u petak, subotu i nedjelju između 9 i 20 sati, a ulaz za posjetitelje je slobodan.