Povreda privatnosti

Tužit ćemo poslodavce koji od zaposlenika traže lozinke za Facebook

Facebook upozorava poslodavce da od svojih potencijalnih zaposlenika ne zahtijevaju lozinke, a njihovo je upozorenje potaknuto nedavnom kontroverzom koja je nastala oko ove ničim opravdane prakse.

Naime, Facebook je odlučio uključiti se u raspravu o nepopularnom trendu među poslodavcima i dati svoj doprinos. Erin Egan, Facebookov "čovjek zadužen za privatnost" u svojem je postu napisala: "Ako ste korisnik Facebooka, nikada ne bi trebali dijeliti svoju lozinku. Potrudili smo se svojim korisnicima dati alate kojima će kontrolirati tko može vidjeti njihove podatke, a dijeljenje lozinke svojom smo Izjavom o pravima i odgovornostima učinili prijestupom".

Egan je nadodala kako je društvena mreža spremna i na daleko ozbiljnije poteze kao što su tužbe protiv znatiželjnih poslodavaca ne bi li tako dokazali da ozbiljno drže do privatnosti svojih korisnika. Nešto slično je za MSNBC izjavio i glasnogovornik Facebooka Frederic Wolens.

Prisjetimo se, riječ je o kontroverznoj praksi koja je izazvala negativne reakcije, a takozvani "shoulder surfing" postao je vruća tema u svijetu korisnika ove društvene mreže. Naime, riječ je o praksi prema kojoj poslodavci prije samog razgovora za posao traže pristup Facebook profilu, a postala je uobičajena kod mnogih američkih poslodavaca. Drugim riječima, prije razgovora za posao, poslodavcu morat ustupit e-mail i lozinku svog profila, kako bi ga oni pregledali i utvrdili jeste li "pogodni“.

Nedjelja, 25.03.2012. / index.hr