Jedan od pet zaposlenika ne pere ruke nakon odlaska u zahod, a samo 15 posto to čini nakon kihanja i kašljanja što povećava rizik od zaraze.
Put do posla popločen je bakterijama i virusima: od sjedala i ručki, rukohvata i kvaka na ulaza u zgradu, gumba na dizalu sve do meke bakterija: radne površine. Bilo da se radi o radnom stolu, blagajni, tipkovnici ili šanku svaka od desetaka tisuća bakterija preživljavaju oko dva sata jedva čekajući da ih netko pokupi. Istraživanja pokazuju da jedan od petero ljudi na radnome mjestu ne opere ruke nakon odlaska na WC, a samo 15 posto ih očisti higijenskim maramicama ili opere nakon kašljanja i kihanja. Ako ne prekriju nos maramicom u zrak “lansiraju” 100. 000 bakterija koje lete do visine od dva metra te prekriju sve što se nalazi u radijusu. Uzročnici gripe i prehlade od prstiju preko radnih površina za trenutak ulaze u usta ili dišne puteve kolega. Razboljeti će se naprije oni pod najvećim stresom i neispavani. Liječnici predlažu i da se udaljite od kolega barem metar kako bi smanjili rizik zaraze. No najvažnije je držati se pravila da bolesni ostaju kod kuće.
Skuhajte ručak i ponesite na posao. Brza hrana oslabljuje imunitet. Antibaktrijalne maramice nisu samo za ruke, već i radnu površinu, telefon... Izbjegavajte dodirivanja lica, nosa i usta prstima. Perite ruke što češće.